Импрегниране под налягане

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АВТОКЛАВНОТО ИМПРЕГНИРАНЕ И КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ НЕГО?

Импрегнирането представлява напояване на дървесината със специални вещества, което я прави устойчива във времето на въздействието на гъби, плесени и други микроорганизми, предизвикващи гниене, както и я предпазва от дървояди и други разрушаващи структурата на дървото насекоми. Сред различните видове импрегнация, автоклавното импрегниране притежава най-добри показатели и осигурява най-дълготрайна защита. При него посредством технологията вакуум-налягане в дървесината се вкарва в дълбочина импрегнационен разтвор. В зависимост от класа на импрегниране (1-4 клас), дървесината е защитена за период от 15 до 30 години, без необходимост от по-нататъшна обработка.

ЗА КАКВО Е ПОДХОДЯЩА ИМПРЕГНАЦИЯТА?

Импрегнираният материал е подходящ за дървени конструкции, детайли за покривни и подпокривни пространства, перголи, навеси, градински мебели, беседки, детски съоръжения, огради, подове около басейни, челни дъски, дюшеме и др.   

ПРОЦЕС НА ИМПРЕГНИРАНЕ В АВТОКЛАВ

Зареждане на дървесината в автоклава. Създаване на вакуум за изкарване на въздуха от клетките на дървесината. Задържане на вакуума. 

Заливане в условията на създадения вакуум с консервант

BOCHEMIT FORTE PROFI. 

Прилагане на хидравлично налягане за дълбоко проникване на консерванта в структурата на дървесината.

Последна вакуум обработка за извличане на излишния разтвор обратно в съда за съхранение. 

Ниското вътрешно налягане в дървесината привлича разтвора от повърхността при контакт с атмосферата. Импрегнираната дървесина се оставя да съхне.